Stockland Shellharbour

This project involved the addition of a new 450m2 standalone curved single-story structure to house two new restaurants – Grill’d and Chong Co.

Peloton provided all electrical, mechanical, fire and hydraulic base-building services to the new building, as well as providing additional drainage and kitchen exhaust systems for the tenancies.

In order to revitalise the external areas of the forecourt a new children’s playground was introduced, landscaping was added and the external lighting was completely upgraded.

100 Harris Street

In August 2015, this historical wool mill from the early twentieth century was transformed into a funky warehouse themed office building. Peloton Constructions were given the mammoth task of rejuvenating the building’s overall aesthetic appeal, bringing the iconic building up to present day standards. 

The full rectification of the existing timber structure including the installation of steel bracing, treating the existing bearers, and the replacement of columns. This was no small feat; almost 6,000m of timer bearers alone were used.

The construction of the atrium; the purpose of which to ensure that natural light could penetrate the building on all levels, involved the removal of the existing floorboards, Oregon joints and hardwood bearers. The 12m deep atrium was then lined with glazed walls to give the tenants a panoramic view stretching from level 1 to level 5. 

Peloton also installed three 18m high fire stairs which pierced the building from bottom to top, as well as over forty tonne of steel platform required at the roof level to support the array of mechanical and hydraulic plant units needed to power the building. 

Top Ryde Shopping Centre

Peloton’s involvement at Top Ryde City started within a year of opening in late 2010, and has continued to today. During this time, the company has undertaken numerous access improvement, reconfiguration and category 1 works packages. 

Works at Top Ryde included:

  • Landlord Contributions and Category 1 works to Major tenancies including Fitness First, The Reject Shop, Strike Bowling, Early Child Mining Centre and others
  • Access Improvements involving installation of suspended stair connecting GF to Lev 1 and installation of twin escalators to the Atrium void from GF to Lev 1
  • Internal and external ambience refurbishment works to the centre
  • Reconfiguration of tenancy spaces to accommodate new restaurants involving the construction of adjoining balconies and upgrades to the cinema foyer

    With a long history of completed projects at Top Ryde City, Peloton is proud of delivering such a variety of complex works packages, without major incident or dispute. All works have been completed on time and budget without any major defects and with minimal disruption to the operations of Top Ryde City.

     

    Peloton was engaged by Bevillesta Pty Ltd in 2016 to complete the combined base build and fit out for the new 5000m2 Kmart store at Top Ryde City Shopping Centre. The works involved the reconfiguration of existing mall space, carpark space and small tenancies to create one large tenancy across two levels. Significant structural alteration works were required with the demolition of a concrete sheer wall in the middle of the tenancy, truncation of PT strands for the creation of a new lift shaft and two new infill slabs around operating escalators. Peloton were also required to re-design and modify the smoke exhaust system which ran through the tenancy below the strict height requirements nominated in the Kmart design brief.

    Peloton overcame challenges surrounding existing structural conditions, difficult access and stringent noise restrictions to deliver the project on time.

    Peloton was engaged to deliver the design and construction of two sets of escalators to the main atrium void of the centre connecting ground floor to level one. The works involved the installation of 1 metre deep fabricated structural cantilever beams thirteen metres in length to support the escalators.

    A highly complex materials handling and rigging task was undertaken, completed within the constraints of a trading shopping centre. Additional work included the creation of a void between levels for the installation of an architecturally finished structural steel access stair.

    This involved the demolition of an existing stressed slab via a temporary work protection platform installed above existing escalators. The new stair, supported by tensioned rods, was installed over a five level void below open to public access with minimal disruption to the operation of the shopping centre. The works were delivered on program in 12 weeks.

    Yeo Street

    This project involved the creation of a new board room and meeting room, two offices, with the remaining office area designed to be open plan with new kitchen facilities.

    Timber wall and floor finishes throughout the front of house areas and offices were installed, with new carpet floor finishes throughout office area and vinyl flooring to kitchen.

    Alterations to services were made to suit the new layout, including supplementary air conditioning unit to serve the meeting room with feature linear light fittings throughout the office space.

    The challenges of this project included a strict programme and time window; access to the site was given on the 6th of December 2016, with PC required and ready for occupation by the 9th of January 2017.

    Noise restrictions were also a factor, as the building was occupied by various tenants throughout the day meaning that any noisy works had to be completed out of hours. The design also needed to be managed to meet budget expectations of the client.

    Mercedes-Benz Parramatta

    The Mercedes-Benz Parramatta Dealership, operates on a 4000sqm footprint with operations occurring across 3 levels. Tasked by the dealer principal to complete a dealership wide upgrade & refurbish the showroom’s reception, café, customer lounge, toilets & workstations. The team at Peloton delivered, whilst onsite also undertaking a complete repaint, re-carpet, an expansion build of new offices within a live showroom and revamp of part of the workshop facilities.

    _T8A9164.jpg

    Engrained in the Mercedes-Benz ethos is the best or nothing.

    Not only did the importation of premium materials need to be timed on-site but customer service was crucial. Mercedes-Benz pride themselves on delivering a first-class experience to guests & the team on-site needed to integrate and communicate clearly with the Mercedes staff in order to ensure these professionals were able to continue operating.

    _T8A9090.jpg

    Peloton operated within several locations on-site simultaneously in order to minimise the time onsite. A few feature items included the custom built reception joinery & star wall, with a facility wide overhaul of colours, trims and decals to ensure the dealership was brought to a 2017 Mercedes-Benz standard.

    _T8A9098.jpg
    _T8A9101.jpg
    _T8A9103.jpg

    Iglu Head Office

    68 York St has very restrictive fit out regulations due to its central atrium and heritage listing. This required the majority of works to be completed out-of-office hours with restricted loading dock access.

    The project was completed on a Construction Management basis with the design being completed by BatesSmart.

    Peloton provided Value Management advice to Iglu in order to deliver a space that satisfied their needs at the price point they requested.

    The tenancy included a reception/ break-out area, acoustically sealed board room and focus meeting room and workstations for 18 personnel.

    Peloton worked closely with Iglu, BatesSmart and the building management team to complete the project ahead of schedule and within budget with no disruption to any of the other building tenants.

    The Boathouse

    The vision was to deliver a café and kiosk with the popular Boathouse feel to the location, while also adding a more formal restaurant and a private function room. 

    This complex project involved the large-scale demolition and restoration of a council-owned heritage building situated on a busy beach in a nature reserve. The existing heritage restaurant was completely refurbished including a new structure and foundations to provide an open plan ground-floor area. A new amenity building was added by excavating into the hillside at the rear, and the existing 2-storey section was extended at the front and rear and given a new roof. Large-scale hard and soft-landscaping were added to transform the existing stormwater culvert into a tropical garden setting for external dining. 

    The site had additional unusual constraints - such as endangered fauna, bush fire risk and challenging topography all of which called for careful management and dialogue with a wide variety of stakeholders. Peloton delivered this project on a D&C basis, from design development and DA approval right up to opening. 

    207 Pacific Highway

    The project was delivered on-time allowing Wood & Grieve to move in with minimal disruption to their business operation.                         

    The client’s budget and expectations were also maintained for the project through effective value engineering.

    Testimonial

    “WGE have worked with Peloton on a number of projects. Some of which Peloton have worked as the builder and WGE has been engaged by the developer.

    WGE always found Peloton to be honest, reasonable with charges for client changes and always seemed to work with the client to get the project completed to the clients satisfaction. For this reason WGE engaged Peloton to undertake the fit-out of our new offices at 207 Pacific Hwy St Leonards.

    The project was delivered within a very tight time frame including the December break.

    The entire team at WGE are very happy with the result and in particular Pelotons desire to address any concerns that we did have.

    To have a builder that could work to a budget and was willing to challenge design alternatives that were going to cost WGE more than the budget was refreshing and allowed us to come in on budget”

    Joseph Walsh – Director, WGE

    Shellharbour Remix

    This project consisted of the Design and Construction of modifications to provide an extension to the existing Centrelink tenancy on ground floor and to consolidate the first floor offices to provide an open plan 1500m2 tenancy.

    The total area of the project is approx. 2000m2 over 2 floors and works include a full demolition and base-build refurbishment including significant mechanical and electrical system upgrades.

    Peloton were also awarded the fit-out of the first floor tenancy by Big Fat Smile to transform the space into their latest state-of-the-art pre-school. Big Fat Smile are a not-for-profit, community owned company caring for over 8000 children across 44 centres and are the #1 ranked childcare provider in Australia.

    Peloton are currently completing this integrated fit-out with works scheduled to be complete in September 2017.

    Unanderra

    An industrial warehouse extension including a new 950 sqm tilt up concrete structure with mezzanine offices. Detailed excavation for new concrete warehouse slab for storage, associated civil works and landscaping.

     

    Works are due to be completed March 2018.

    The Terminus Hotel

     

    Although the Terminus Hotel has been sitting derelict for the last 34 years, it has quite the extensive history. The original hotel on the site (The Coopers Arms Hotel) was constructed in 1858. In 1917, the original hotel was demolished to make way for the Federation Style two storey building which dominates the site today. Due to a lack of patronage, The Terminus closed its doors in 1983. 

    The Terminus has remained closed since then, however in 2017, the task has been set to re-open the doors, and bring the Heritage listed building up to current modern day building standards. This task was entrusted to Peloton Constructions. 

    beforwhite.jpg

    The overall building envelope remains in good condition, however the doors, walls & ceilings have degraded over the years. The aim was to restore as much of the original building, maintaining its overall heritage character. Peloton have undertaken the restoration of each of these elements, including retaining existing brickwork and timbers, and restoring and re-installing the heritage timber sash windows. 

    terminuslaunch-3.jpg
    2017-03-30_22_41_33.jpeg
    terminuslaunch-20.jpg

    JAX Tyres Warrawong

    The project entails a 300m2 steel-framed structure including separate mezzanine and office. The structure is built on a post-tensioned suspended carpark slab. 

    As part of the Masterplan redevelopment of Warrawong Plaza Shopping Centre following its recent acquisition by Blackstone, Peloton were commissioned to build a new Jax Tyres tenancy on top of the multi-deck car park.

    This project involved the Design and Construction of a new 300m2 steel-frame structure complete with a 5-bay workshop, showroom office and staff amenities.

    Peloton were chosen for this project having successfully delivered the first phase of the masterplan, the Fresh Food Precinct.

    Warrawong Plaza Shopping Centre

    The contract involved the demolition and full refurbishment of 3000m2 of internal space within a live shopping centre and is the first stage of a 3 year programme of works on behalf of our client, Winim. This challenging project included the provision of base building works and services to 9 separate tenancies, including a mini-major, to provide a new fresh food precinct for the mall.

    The scope included the replacement and upgrade of essential services, flooring, walls, ceilings and complex external infrastructure including a new loading dock and goods lift. All this was completed while keeping the mall operational and minimising disruption to patrons.  

    Peloton managed the overall design process, including coordination of the tenancy fit-outs and delivered the project as scheduled for its grand opening at Easter 2017.

    Fortress

    In mid 2017 Fortress approached Peloton about their move from the AMP building to the Gateway at 1 Macquarie Place. A brief was set & Peloton were engaged to take the idea from concept through to reality, engaging the consultant team and handled building management through to carpet suppliers to deliver the space the Fortress Investment Group needed.

    Amongst the office oak lined walls, you'll find feature brick tiles that compliment the custom furniture. All of which was designed developed throughout the fast track process. It's a case where good design will mean good businesss for Fortress.

    Merrylands Childcare

    Works include construction of the steel structure, external wall finishes, roofing, windows, doors, flooring and external play areas.

    1.jpg

    Wilson HTM

    The fit out, designed by architects Davenport Campbell, was completed in parallel to the completion of the base building construction, and required Peloton to work closely with the head contractor in respect to materials handling, programming and access issues.

    The fit out extended over three floors, including out-door function areas and shade structures.

    The main difficulties faced during this project were with the materials handling. This was due to the base building head contractor still controlling the site with minimal lift access and the location of the building being on one of Sydney CBD’s busiest intersections.

    Peloton delivered the project on time and within expectation despite only having 5 months from commencing design development to practical completion.

    The works were completed over 12 weeks.